Förändrad syn på entreprenörer

Under de senaste åren har den allmänna uppfattningen om entreprenörer och entreprenörskap förändrats i det svenska samhället. Från att ha varit en symbol för en person som visserligen är framgångsrik, ambitiös och driven, men vars verksamhet har värderats lägre än exempelvis en klassisk akademisk karriär, börjar bilden av entreprenören som människotyp och yrkesroll nu att förändras.

Ny studie visar det motsatta

En ny studie visar att den traditionella bilden av entreprenören inte stämmer eftersom andelen entreprenörer med en universitetsutbildning ligger väsentligt mycket högre än genomsnittet och att den trenden är konstant ökande. Rikssnittet av svenskar med eftergymnasial utbildning ligger på 43 % medan andelen entreprenörer som har en högre utbildning är hela 55 %. Tvärtemot den allmänna uppfattningen är entreprenörer alltså mer utbildade än genomsnittssvensken.

Entreprenörer har blivit erkända

Det har alltså visat sig att entreprenörer till största delen har en universitetsutbildning och bidrar mer till dagens samhällsutveckling än vad man tidigare trott. Studien har också visat att många verksamheter som egentligen är entreprenader sedan har blivit erkända verksamheter i den akademiska världen. Entreprenörskapet som sådant har också framhävts och stora entreprenörer hyllats, särskilt om de dessutom har engagerat sig i filantropi.

Entreprenörer har högre utbildning än genomsnittet

Entreprenörer och entreprenörskap har tidigare haft en lägre status än vad yrken som traditionellt är förknippade med långa universitetsutbildningar haft. En ny studie visar dock att entreprenörer ligger på en väsentligt högre genomsnittlig utbildningsnivå än vad resten av den vuxna befolkningen gör. Hela 55 % av alla svenska entreprenörer har en högre universitetsutbildning medan den genomsnittliga nivån för alla svenskar ligger på 43 %.