Vi har redan nämnt att försäkringsbolagen använder väldigt komplexa metoder för att ta fram de tariffer som ligger till grund för prissättningen hos de flesta företag. Men för att bättre förstå hur försäkringsbolagen tjänar pengar behöver vi gå igenom några nyckeltal som ofta används.
Förenklat kan man säga att de flesta svenska försäkringsbolagen använder sig av följande nyckeltal:
- Skadeprocent (ibland kallat Risk Ratio) mäter hur stor del försäkringsbolaget delar ut i ersättningar mot hur mycket de får in i premier. Skadeprocenten är alltså = ersättningar ut/premieintäkter och styrs därför av hur mycket skador kunderna har och hur högt pris försäkringsbolaget tar betalt.
- Kostnadsprocent (ibland kallat Cost ratio) mäter försäkringsbolagets driftkostnader i relation till premieintäkterna där bland annat lön, marknadsföringskostnader och lokalhyror ingår i driftkostnaderna. Kostnadsprocenten är alltså = driftkostnader/premieintäkter.
- Total kostnadsprocent (ibland kallat Combiner Ratio) mäter helt enkelt skadeprocenten plus kostnadsprocenten i relation till premieintäkterna. Total kostnadsprocent är alltså = (skadeprocent+kostnadsprocent)/Premieintäkter.
Generellt kan man säga att svenska försäkringsbolag har runt 70-75% i skadeprocent. D.v.s. att ungefär tre fjärdedelar av premierna som betalas in senare delas tillbaka till kunderna i form av ersättningar. Kostnadsprocenten brukar ligga runt 20-25% vilket betyder att total kostnadsprocenten ligger runt 90-100% där överskottet blir vinst. Marginalerna kan tyckas låga men en viktig intäkt för försäkringsbolagen är även räntan på de pengar som kunderna betalat in och pengar som försäkringsbolaget måste ha i kassan för att kunna betala eventuella skador.
På så sätt påverkar räntan priset på din företagsförsäkring. Hög innebär att försäkringsbolaget tjänar mer pengar på ränteintäkter och således kan sänka priset på din försäkring. Låg ränta innebär att försäkringsbolagen pressas och därför måste höja priserna. Det nuvarande ränteläget med extremt låga räntor innebär att många försäkringsbolag har svårt att uppnå sina avkastningskrav och därför måste höja priserna mer än vanligt.
Ett tips till dig som ska försäkra ditt företag är därför att undvika dolda kostnader som autogiro eller att se över din försäkring för att eventuellt byta.